Колонка Ковбаско К.М. сезонна алергія

Колонка Ковбаско К.М. сезонна алергія

Колонка Катерини Михайлівни Ковбаско,
кандидата медичних наук,
дитинолога, дитячого алерголога
медичної мережі “Добробут”

Весна на карантині: сезонна алергія не спить

Сонце, тепло, весняне повітря — всі ми з нетерпінням кожного року чекаємо на прихід весни. Цьогорічний весняний сезон змінив наше звичне життя: ми змушені дотримуватись карантинних заходів та всіх можливих мір безпеки, аби вберегти себе та своїх дітей від коронавірусної інфекції. Не дивлячись на це, за вікном весна впевнено займає свої позиції. І поки більшість людей радіє сонячному промінню, весняним брунькам та цвітінню дерев, сезонна алергія вже почала турбувати як дорослих, так і дітей. Навіть за поточних обставин ми виходимо на короткі прогулянки, в магазин, провітрюємо квартири, контактуючи з навколишнім середовищем та алергенами.

В цей нелегкий час батькам варто приділити максимум уваги тому, аби вберегти своїх дітей від коронавірусного захворювання. Але, на жаль, інші недуги, які можуть негативно впливати на стан дитини, ніхто не відміняв, зокрема алергію. Як розпізнати алергію у сина чи доньки та що робити? Пропоную разом розібратись з цим питанням.

Сезонна алергія: що це?

Сезонна алергія або поліноз — це алергічне захворювання слизових оболонок, яке спричиняється пилком різних рослин. Відповідаючи на подразник, імунна система людини починає “перепрацьовувати”, реагуючи на пилок, як на вірус. Здавалось би, що зараз рослини тільки починають прокидатись, тому ризик виникнення алергії мінімальний. Насправді весна — пора старту сезону алергії: деревний сік прискорює циркуляцію та сприяє розповсюдженню пилку в повітрі.

Загалом у нашій кліматичній зоні є три хвилі цього захворювання:

  • Перша хвиля припадає на березень-травень — це алергія на пилок букоцвітних дерев: наприклад, берези, вільхи, ліщини чи дуба.
  • Друга хвиля починається в червні й триває до середини липня — це сезон алергії на пилок лугових трав. Цікаво те, що він збігається з часом цвітіння тополі, тому часто люди думають, що причиною їхньої алергії є тополя. Але річ в тім, що алергію викликає пилок, який осідає на тополиний пух.
  • І остання, третя хвиля, припадає на середину серпня-початок вересня — в цей час активно квітне амброзія і полин.

До сезонної алергії найбільш вразливі діти після трьох років та люди до 35 років, чиї слизові оболонки дуже чутливі до зовнішніх подразників. До причин виникнення алергії, насамперед, варто віднести спадковість — якщо у вас є схильність до проявів полінозу, то підвищується ймовірність того, що ваш малюк теж може зіштовхнутись з такою проблемою. Ще одна з причин — регулярність та інтенсивність контакту з алергеном. Наприклад, для українців є характерною алергія на амброзію через її поширеність на території країни, а серед жителів Греції найбільш розповсюдженою є алергія на оливкове дерево.

Як розпізнати сезонну алергію

Симптоми полінозу багато кому відомі: нежить, активне сльозовиділення, кашель. Це так і є, адже алергія вражає респіраторну систему та слизову очей. Тому тут головна задача батьків — не сплутати симптоми алергії з іншими захворюваннями.

У нашій роботі це доволі поширена практика. Цієї осені до нас потрапив маленький пацієнт зі скаргами на дихання, що дошкуляли протягом кількох місяців. Після обстеження у дитини був діагностований бактеріальний гайморит. Однак лікування гаймориту не дало позитивних результатів, дитині все ще було важко дихати. Ми почали розглядати інші причини, які можуть спровокувати гайморит, зокрема, алергію. Здавши необхідні аналізи для алергопроби, ми виявили, що у пацієнта алергія на пилок рослин. Але з’явилось наступне питання — за вікном вже була осінь, коли всі дерева і трави відцвіли, а пилок перестав літати. Це означало, що, незважаючи на зміну сезону, дитина й далі контактувала з алергеном. Разом з батьками маленького пацієнта ми почали аналізувати його раціон, аби зрозуміти, що ж може бути причиною алергії. Виявилось, що дитина — затятий поціновувач меду. А мед часто містить у своєму складі білки, які є подібними до пилку рослин, що викликає алергію. Таким чином, вживаючи велику кількість меду, дитина продовжувала контактувати з алергеном. За нашою рекомендацією батьки виключили з раціону дитини мед, що допомогло відновити дихання.

Є кілька порад щодо того, як не сплутати алергію з іншим захворюванням:

  • У дитини не підвищується температура тіла
  • Хороше загальне самопочуття та апетит
  • Симптоми протікають стабільно та не погіршуються
  • За певних обставин всі симптоми можуть раптово зникнути — наприклад, пройшов дощ, різко стало холодно або ви з сім’єю поїхали в інший регіон на вихідні. Симптоми зникають, адже дитина перестає контактувати з алергеном.

Якщо ж у вашої дитини підвищилась температура тіла, з’явився кашель чи утруднене дихання, я раджу відразу зв’язатись зі своїм лікарем або викликати його додому для огляду дитини.

Діагностика, лікування та профілактика сезонної алергії

По-перше, алергію потрібно правильно діагностувати. Сьогодні найбільш поширеними методами діагностики є шкіряна проба та аналіз крові (ІФА). Рішення щодо того, який саме метод використовувати, приймає лікар з огляду на випадок конкретного пацієнта. Обидва методи є не тільки ефективними в діагностиці алергії, а й часто можуть доповнювати один одного для найбільш точного визначення походження алергену.

Лікування алергії має бути комплексним, воно може бути двох видів: неспецифічним або специфічним. Неспецифічне лікування не залежить від конкретного алергену. Таке лікування призначається до початку сезону алергії профілактичними засобами, серед яких антигістамінні препарати. Якщо ж алергія вже проявилася, призначаються ліки, які знижують загострення хвороби. Друга група — специфічне лікування. Його називають специфічною імунотерапією (СІТ). Такий метод передбачає порційне введення алергену в організм людини за певним розкладом, що допомагає сформувати імунітет до конкретних алергенів.

На сезонну алергію потрібно звертати увагу у будь-якому віці. Хоч пилок рослин і не є загрозою для життя, поліноз суттєво може погіршувати його якість. Часто в моєму досвіді трапляються випадки, коли батьки, не знаючи справжньої причини алергії, можуть задля безпеки дитини обмежувати її у раціоні чи взаємодії із зовнішнім середовищем. І такі рамки мають більш негативний вплив на наших нащадків та їхнє подальше життя, аніж нам може здаватись.

Зараз, в умовах карантину, не найкращий час для того, аби йти у лікарню — це може бути небезпечно. Але, якщо ви помітили, що у дитини з’явились прояви алергії, я раджу не займатись самолікуванням або ігноруванням недуги. Ви можете викликати лікаря додому для огляду дитини та визначення подальших дій, або, проконсультуватись зі спеціалістом за допомогою онлайн-роз’яснення.

Тож будьте уважними до себе та своїх дітей. А головне — бережіть себе та свою родину і продовжуйте радіти весні.

Матеріал підготовлений та розміщений для ресурса «Мой Ребенок»

Do you have any questions?

If you would like to find out more information about the service or make an appointment at MS Dobrobut, leave a request and our coordinator will contact you.

By submitting requests you agree to MN «Dobrobut»